Kontrola i koordynacja mechanizmów zdolności wytwórczych w świetle prawa unijnego - Glapiak, Aleksander (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Niełatwe do przewidzenia zapotrzebowanie, względy bezpieczeństwa dostaw oraz pozostałe problemy sektora sprawiają, że sprostanie popytowi na energię elektryczną jest coraz trudniejsze. Niektóre państwa członkowskie Unii Europejskiej odpowiadają na to wyzwanie przez mechanizmy zdolności wytwórczych, którymi ingerują w rynek. Ich wprowadzenie może jednak być znacznie utrudnione, jeśli środek ten zostanie uznany za pomoc państwa. W takim wypadku mechanizm podlega kontroli zgodności z rynkiem wewnętrznym. Jej negatywny wynik może nawet wiązać się z decyzją o niezgodności środka z prawem. W kontekście tej oraz dalszych implikacji w artykule omówiono mechanizmy, które są badane w ramach kontroli zgodnie z traktatami i orzecznictwem sądów Unii, a także poddano analizie i ocenie przebieg procedury kontroli z uwzględnieniem zmian wprowadzonych pakietem prawodawczym z czerwca 2019.
Keywords: mechanizm; zdolności wytwórcze; rynek wewnętrzny; energia elektryczna; bezpieczeństwo dostaw; pomoc państwa; koordynacja