Dziennik podróży Adama Logi (1800–1831) z Leszna do Bonn 1820 roku. O marzeniach oraz postrzeganiu świata i Niemców przez młodego Polaka, tragicznego powstańca 1831 roku - Rolnik, Dariusz (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Dziennik Adama Logi jest źródłem pokazującym dylematy młodych Polaków żyjących pod zaborem pruskim na początku XIX w. Okazuje się, że widzieli oni w nim szansę dla swojego rozwoju i kariery. Jednocześnie starali się pamiętać o polskiej przeszłości. Wiele sytuacji, niekiedy kuriozalnych, pokazanych w dzienniku odbija ich wahania i poszukiwania miejsca na ziemi.
Keywords: elity polskie; Adam Loga; stereotyp Niemca; podróż