Asymetria informacji na rynku zamówień publicznych - Chrisidu-Budnik, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest ukazanie możliwości aplikacji założeń teorii asymetrii informacji do funkcjonowania rynku zamówień publicznych. Do tak wyznaczonego celu zarysowano podstawy teorii kosztów transakcyjnych oraz powiązanej z tą teorią relacji agencji, a także wskazano na prawne narzędzia, umożliwiające redukcję asymetrii informacji.
Keywords: asymetria informacji; teoria agencji; zamówienia publiczne