Teorie spiskowe jako populistyczne narzędzie w represji grup marginalizowanych - Kańska, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem niniejszej pracy jest zbadanie roli teorii spiskowych w populizmie, szczególnie w zakresie, w jakim wzmacniają one ksenofobiczny przekaz niektórych liderów populistycznych. Choć w literaturze teorie spiskowe są wiązane z tym zjawiskiem politycznym od stosunkowo niedawna, znane są przypadki historyczne, w których zostały z sukcesem użyte jako element populistycznej strategii politycznej. Najpierw badane są przyczyny współwystępowania teorii spiskowych i populizmu. Dalej wykazane zostaje, że wzajemne oddziaływanie obu zjawisk wzmacnia przekaz populistyczny. Efektywność populistycznych teorii spiskowych jest następnie umieszcza-na w kontekście praw człowieka. Wreszcie, aby zilustrować omówione mechanizmy, przedstawiony zostaje przypadek lawendowej paniki.
Keywords: teorie spiskowe; populizm; represje polityczne; prawa człowieka; scapegoating