Ruchy społeczne: między demokratyczną różnicą a populizmem - Żukowski, Alan (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Głównym celem artykułu jest analiza ruchów społecznych jako istotnego aspektu społeczeństwa zaangażowanego politycznie. Podstawą naukowej refleksji będzie płaszczyzna między demokratyczną różnicą a populizmem. Artykuł składa się z czterech części. Pierwsza wskazuje na podstawową rolę derridańskiej demokracji w kontekście pozycji ruchów społecznych. Druga rekonstruuje pojęcie demokratycznej różnicy jako sposobu decydowania o sporności w ramach społeczeństwa. Następnie podjęto zagadnienie kształtowania ruchów społecznych. Granice prawa i bieżącej polityki zostają tu poddane rekonstrukcji. W ostatniej części opracowywane ramy teoretyczne zostaną wykorzystane do analizy studium Ogólnopolskiego Strajku Kobiet oraz Młodzieżowego Strajku Klimatycznego. Dążenie ruchów społecznych do zmiany prawa pozwala na wyjaśnienie zjawiska populizmu, które łączy konflikt polityczny z emancypacją praw człowieka.
Keywords: ruch społeczny; demokracja; demokratyczna różnica; populizm; Strajk Kobiet; Młodzieżowy Strajk Klimatyczny