Populizm orzeczniczy w stosowaniu prawa a prawo jednostki do bezstronnego sądu - Rakoczy-Nazimek, Filip (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W tekście zajmuję się analizą zjawiska populizmu w dziedzinie stosowania prawa. Przede wszystkim rekonstruuję pojęcie populizmu na podstawie dorobku nauk politologicznych i prawnych. Następnie, przy wykorzystaniu dorobku współczesnej polskiej teorii i filozofii prawa, rekonstruuję możliwe przestrzenie argumentacji populistycznej w stosowaniu prawa. Na przykładach orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego wskazuję na konkretne strategie argumentacyjne, oparte na schematach populistycznych, po to by na końcu wskazać na narzędzia, umożliwiające heurystykę i polemikę z taką argumentacją.
Keywords: populizm; stosowanie prawa; Trybunał Konstytucyjny; bezstronność