Tendencje unifikacyjne państw europejskich w zakresie prawa autorskiego w drugiej połowie XIX wieku - Dolata, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Tendencje unifikacyjne w europejskim prawie autorskim zachodziły stopniowo. Początki tego procesu sięgają pierwszej połowy XIX wieku. Pierwszym krokiem były umowy bilateralne między poszczególnymi państwami. Następnie doszło do zawarcia umowy konwencyjnej w Bernie, którą wielokrotnie rewidowano (1896, 1908, 1914, 1928, 1948, 1967, 1971). Największe zasługi dla unifikacji europejskiego prawa autorskiego przypisać należy Francji oraz Belgii, które były w gronie siedmiu europejskich państw-sygnatariuszy Konwencji Berneńskiej. Z czasem do Konwencji, która obowiązuje do dziś, przystępowały kolejne państwa.
Keywords: prawo autorskie; historia prawa autorskiego; unifikacja prawa autorskiego w XIX wieku; umowy dwustronne w prawie autorskim państw europejskich; Konwencja Berneńska (1886) i jej zmiany