Consilia a inne gatunki literatury prawniczej - Szymańska, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Najogólniej rzecz ujmując, consilium nazywano poradę prawną, będącą w swej istocie analizą określonego problemu prawnego, sporządzaną w języku łacińskim w średniowieczu i w epokach następnych, najczęściej przez mających uniwersyteckie przygotowanie jurystów. Celem artykułu jest przedstawienie consilium w kontekście innych gatunków literackich, w ramach których juryści związani ze szkołami glosatorów i komentatorów formułowali swoje refleksje nad prawem.
Keywords: consilia; komentarz; glosatorzy; komentatorzy