O realizacji zabezpieczenia społecznego w przepisach kodeksu pracy - Stopka, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Opracowanie jest głosem w dyskusji na temat uprawnień pracownika unormowanych w kodeksie pracy stanowiących wyjątek od ściśle rozumianej zasady wzajemności i ekwiwalentności świadczeń ze stosunku pracy. Uprawnienia te poddano analizie z perspektywy zabezpieczenia społecznego, w tym ochrony socjalnej przysługującej pracownikowi w ramach ubezpieczenia społecznego, formułując wnioski co do zasadności utrzymania ich w kodeksie pracy lub właściwego ich ukształtowania.
Keywords: zabezpieczenie społeczne; prawo pracy; ryzyko socjalne; zabezpieczenie dochodu