Dydaktyka ma znaczenie : aplikacja sędziowska i prokuratorska w Polsce - Kocemba, Karolina; Stambulski, Michał (Centrum Edukacji Prawniczej i Teorii Społecznej (CLEST), 2020)
Centrum Edukacji Prawniczej i Teorii Społecznej (CLEST) w okresie od stycznia do czerwca 2018 przeprowadziło badanie szkolenia (aplikacji) sędziów i prokuratorów w Polsce. Na ankietę odpowiedziało 186 osób, co stanowiło 13,3% ogółu aplikantów w kształcącej przyszłych sędziów i prokuratorów Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury. Ankieta miała na celu wykazać cechy dydaktyczne aplikacji, określić sytuację materialną aplikantów oraz sprawdzić, czy istnieje korelacja między formami dydaktycznymi i sytuacją materialną a oceną edukacji. Uzyskane wyniki odniesiono do innych aplikacji (adwokackiej oraz radcowskiej) i prawniczej edukacji akademickiej … (ze wstępu).
Keywords: edukacja prawnicza; aplikacje prawnicze; prawo; sędziowie; prokuratorzy