Major Jan Styliński – z Tarnowa przez Lwów do Wrocławia – życiorys irredentysty - Głowiński, Tomasz (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Artykuł poświęcony został biografii Jana Stylińskiego (1897–1962), żołnierza Legionów Polskich, powiatowego komendanta Polskiej Organizacji Wojskowej w Tarnowie (1918), uczestnika wojny polsko-bolszewickiej, oficera Wojska Polskiego, uczestnika kampanii 1939 r., a później oficera struktur konspiracyjnych ZWZ/AK. Po zakończeniu II wojny światowej przeniósł się do Wrocławia, gdzie zmuszony był ukrywać się pod nazwiskiem Jan Szeligowski (do 1956 r.). Na potrzeby artykułu autor wykorzystał nieznane dotąd materiały archiwalne.
Keywords: polska irredenta; 5. pp Legionów Polskich; wyzwolenie Tarnowa 1918; obrona Lwowa 1939