Umowa Mikołaja Queissera z Janem z Głogowa w 1376 r. Przyczynek do dziejów śląskiego szklarstwa i inicjatyw budowlanych w Głogowie - Adamska, Dagmara (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Artykuł dotyczy umowy zawartej w 1376 r. między szklarzem Mikołajem Queisserem a Janem z Głogowa na dostarczenie pod nieznany adres 3 200 szkieł służących do szklenia okien. Au-torka w kontrahentach umowy upatruje Ślązaka Mikołaja „znad Kwisy” i dziekana kolegiaty głogowskiej Jana. Wykazuje, że szkła przeznaczone były najprawdopodobniej dla kaplicy św. Jerzego w Głogowie.
Keywords: huta szkła; szklarz; Głogów; kaplica św. Jerzego; kolegiata; średniowiecze