Młodzież z terenu województwa katowickiego w brygadach rolnych Powszechnej Organizacji „Służba Polsce” w latach 1952–1953 - Mercik, Joanna (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
W 1948 r. utworzono Powszechną Organizację „Służba Polsce”, której powierzono misję kształtowania zgodnej z linią polityki państwa, postawy młodzieży. W artykule podjęto temat funkcjonowania młodzieży w brygadach rolnych Powszechnej Organizacji „Służba Polsce” werbowanej z terenu województwa katowickiego. Na podstawie analizy materiałów archiwal-nych przedstawiono życie codziennie junaków oraz metody indoktrynacji stosowane przez władze.
Keywords: indoktrynacja młodzieży; brygady rolne; Powszechna Organizacja „Służba Polsce”; junacy