Kwestie kościelne w polsko-czeskich sporach granicznych z lat 1945–1947 - Pałys, Piotr (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
W artykule podjęto wątek związku zagadnień religijnych i narodowościowych na terenie pol-sko-czeskiego pogranicza po zakończeniu II wojny światowej. Autor, uwzględniając kontekst historyczny, polityczny i prawno-międzynarodowy, zwraca uwagę na funkcjonowanie struktur kościelnych na ziemiach kłodzkiej i raciborskiej, stanowiących obszar ścierania się wpływów archidiecezji wrocławskiej, praskiej i ołomunieckiej.
Keywords: hrabstwo kłodzkie; ziemia raciborska; archidiecezja praska; archidiecezja ołomuniecka; Czesi kłodzcy; Morawcy; spór polsko-czechosłowacki