Miłość i intymność jako czynniki pozytywnego starzenia się - Wieteska, Magda (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Pozytywne starzenie się jest utożsamiane z dbałością o rozwój fizyczny, psychiczny, intelektualny i społeczny seniorów. W aspekcie społecznym podkreśla się znaczenie podtrzymywania kontaktów międzyludzkich, zwłaszcza rodzinnych. Nie wspomina się natomiast o miłości i seksualności, które znacząco wpływają na poczucie dobrostanu psychicznego człowieka, niezależnie od jego wieku.
Keywords: seniorzy; rodzina; kohabitacja; miłość; seks