Prospołeczność dzieci i młodzieży w rodzinie - Prokosz, Małgorzata (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Działanie na rzecz innych ludzi w czasach naznaczonych indywidualizacją i domocentryzmem wydaje się zadaniem abstrakcyjnym. Rodziny wychowują swoje dzieci najpierw na dobrych uczniów, ale później motywują je ku karierze, lepszym zarobkom i prestiżowi. W niniejszym tekście podjęto próby odpowiedzi na pytania: Czy polskie rodziny kształtują w swoich potomkach prospołeczność? Czym ona się przejawia w ich domach? Jak można ją rozwijać?
Keywords: prospołeczność; rodzina; dzieci; młodzież; wzmacnianie zachowań prospołecznych