Przeniesienie siedziby statutowej spółki do innego państwa członkowskiego w świetle swobody przedsiębiorczości - Stefanicki, Robert (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W świetle ugruntowanego orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej za ograniczenia uznaje się wszelkie normatywne regulacje, które utrudniają lub znacznie uniemożliwiają wykonywanie podstawowych swobód gwarantowanych traktatem. Odstępstwa od tej zasady powinny być uzasadnione, a środek ograniczający — właściwy do zapewnienia realizacji przyjętego celu i nie powinien wykraczać poza to, co niezbędne do jego osiągnięcia. Powstaje zatem pytanie, w jakim stopniu statut personalny spółki może określać prawo każdego z państw członkowskich i jakie rozwiązanie w tym zakresie ma znaczenie z punktu widzenia realizowania warunków działalności gospodarczej
Keywords: statut personalny spółki; przeniesienie siedziby; swoboda przedsiębiorczości; krajowe ograniczenia