Wypowiedzenie umowy spółki jawnej przez jednego z dwóch wspólników w kontekście problematyki przejęcia majątku na podstawie art. 66 k.s.h. - Jagodziński, Marcin; Guzewicz, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Instytucja wypowiedzenia umowy spółki jawnej przez jednego z dwóch wspólników w kontekście przejęcia majątku na podstawie art. 66 Kodeksu spółek handlowych dotyczy problematyki spółek osobowych. Analiza szczególnego rodzaju powództwa, zmierzającego do przejęcia majątku spółki przez jednego ze wspólników z obowiązkiem rozliczenia się z występującym wspólnikiem, nie pozostawia wątpliwości, że wiele istotnych aspektów nie zostało rozstrzygniętych na płaszczyźnie de lege lata. Praktyka obrotu gospodarczego pokazuje, że konieczne staje się przedstawienie postulatów de lege ferenda
Keywords: wspólnik; spółka jawna; wypowiedzenie umowy spółki; przejęcie majątku; sukcesja