Przedsiębiorstwo w polskim systemie prawnym - Firlit, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Prezentowane opracowanie stanowi przedstawienie problematyki pojęcia przedsiębiorstwa w polskim systemie prawnym. Jego celem jest zaprezentowanie złożoności definicji przedsiębiorstwa w świetle obowiązujących przepisów prawnych, orzecznictwa sądowego i dogmatyki prawnej. Z uwagi na charakter artykułu główną metodę badawczą stanowi obiektywna analiza porządku prawnego, regulującego kwestie przedsiębiorstwa mającego na celu usystematyzowanie najistotniejszych zagadnień w prezentowanym temacie
Keywords: przedsiębiorstwo; system prawny; działalność gospodarcza; składniki przedsiębiorstw