Kilka refleksji na temat problematyki wkładów do spółki jawnej - Walaszek-Pyzioł, Anna; Pyzioł, Wojciech (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Spółka jawna nie może być spółką „bezwkładową”, to znaczy taką, w której choćby jeden ze wspólników nie byłby zobowiązany do wniesienia wkładu. Spółka jawna może jednak powstać jako podmiot prawa, mimo iż nie wniesiono do niej jeszcze jakichkolwiek wkładów — wniesienie wkładów do spółki jest zobowiązaniem wspólników, które może być wykonane nie tylko po zawiązaniu spółki, lecz także w późniejszym terminie. Umowa spółki może również przewidywać, że poszczególni wspólnicy będą zobowiązani wnieść swój wkład po zawarciu umowy, ale jeszcze przed zarejestrowaniem spółki.
Keywords: spółka jawna; wkłady; umowa spółki