Europejskie wpływy na funkcjonowanie samorządu terytorialnego w Polsce - Korczak, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W artykule przedstawiono konsekwencje akcesji unijnej oraz ratyfikacji aktów prawa europejskiego dla ustroju i zasad funkcjonowania samorządu terytorialnego. Analiza prowadzona jest w wybranych płaszczyznach aktywności samorządowej i oparta na schemacie zestawienia z sobą regulacji prawa europejskiego i unijnego oraz regulacji prawa krajowego z jednoczesną oceną jego wyniku.
Keywords: europeizacja prawa administracyjnego; samorząd terytorialny; prawo do dobrej administracji; jawność działania; rozwój regionalny