Minirefleksje nad maksikwestiami, czyli o aksjologicznych aspektach praworządności - Szadok-Bratuń, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Część pierwsza szkicu ma za cel ukazać praworządność jako konstrukt filozoficznoprawny z uwzględnieniem dychotomicznych podziałów. Zakres dyskursu sprowadzony został do dwóch płaszczyzn-problemów. Pierwsza — rozumienie desygnatów opozycyjnych terminów eunomiaisonomia. Druga — selektywne zaprezentowanie przeciwstawnych typów praworządności w kluczu korelacji pojęciowej: praworządność–legalność, praworządność podmiotowa–przedmiotowa, praworządność formalna–materialna. Część druga opracowania to próba spojrzenia na praworządność w optyce dwumianu aksjologicznoprawnego. Analogicznie do pierwszej części publikacji zachowany został swoisty symetryzm metodologiczny. Analizy przeprowadzono w dwóch obszarach poznawczych. Pierwszy to zdefiniowanie praworządności materialnej rozumianej inkluzywnie, łącznie z atrybutami praworządności formalnej. Drugi to próba wyselekcjonowania zasad-wartości, z jakich powinien składać się współcześnie epikurejski tetrapharmakon terapeutyczny w odniesieniu do praworządności materialnej.
Keywords: aksjologia prawa; praworządność; godność; wolność; równość; sprawiedliwość; wartość