Stosowanie prawa a kontrola jego konstytucyjności zdania odrębne Profesora Leona Kieresa do wyroków Trybunału Konstytucyjnego - Piszcz, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W niniejszym artykule czytelnik znajdzie informacje o zdaniach odrębnych Prof. Leona Kieresa do wyroków Trybunału Konstytucyjnego. Intencją autorki jest przedstawienie poglądów Profesora na stosowanie prawa w różnych kontekstach. Stąd też kolejne części artykułu prezentują przegląd jego poglądów w następujących kwestiach: stosowanie prawa a zdolność skargowa, wadliwe stosowanie prawa/nieznajomość prawa a ocena konstytucyjności, stosowanie niekonstytucyjnego aktu a konieczność kontroli, przyszła praktyka stosowania prawa a jego konstytucyjność.
Keywords: stosowanie prawa; kontrola konstytucyjności; wyroki Trybunału Konstytucyjnego; zdania odrębne