Osiąganie efektu innowacyjności przy realizacji zadań publicznych w ramach umowy partnerstwa publiczno-prywatnego - Nowicki, Henryk (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Partnerstwo publiczno-prywatne może być skutecznym sposobem wdrażania operacji, który zapewnia osiągnięcie celów polityki publicznej w wyniku łączenia różnych postaci środków publicznych i prywatnych. Podmiot publiczny, wszczynając postępowanie, którego celem jest ustanowienie PPP, musi mieć świadomość realizacji w ramach przedsięwzięcia nie tylko swoich celów. Podmiot ten może bowiem być zobowiązany do realizacji również innych celów określonych przepisami prawa, a dotyczących zasad wydatkowania środków publicznych. Wśród tych celów jednym z najważniejszych jest rozwój oparty na innowacyjności. Osiąganie efektu innowacyjności w ramach realizacji przedsięwzięcia w formule PPP uzależnione jest od wielu czynników, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych wobec podmiotu publicznego.
Keywords: partnerstwo publiczno-prywatne; polityka publiczna; innowacyjność; środki publiczne; zamówienia publiczne