Podmioty odpowiedzialności pracodawczej w stosunkach prawa pracy - Tomanek, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Opracowanie koncentruje się wokół podmiotowej perspektywy odpowiedzialności pracodawcy w prawie pracy. Dotychczasowe wypowiedzi nauki prawa pracy wskazują, że odpowiedzialność za naruszenie obowiązków pracodawcy może być rozważana w szerokim znaczeniu, nieograniczającym się jedynie do podmiotu mającego status pracodawcy w rozumieniu definicji zamieszczonej w art. 3 k.p. Autor dokonuje przeglądu sytuacji prawnych wiążących się z ponoszeniem przez inne podmioty odpowiedzialności pracodawczej, koncentrując rozważania wokół sfery indywidualnych i zbiorowych stosunków pracy. Do podmiotów tych należą w szczególności: osoba prawna, w ramach której działa pracodawca wewnętrzny, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, większościowy wspólnik spółki będącej pracodawcą. Sytuacje te mają charakter niejednorodny, co odzwierciedla się w ich kwalifikacji prawnej z rozważanego tutaj punktu widzenia. Oprócz przypadków, które mogą być zakwalifikowane jako odpowiedzialność pracodawcza, mamy do czynienia z ponoszeniem odpowiedzialności mającej charakter odrębny, co nie wyłącza jej jednak z zakresu rozważań nad odpowiedzialnością w prawie pracy.
Keywords: pracodawca; odpowiedzialność pracodawcy