Osoba fizyczna jako pracodawca - Lewandowicz-Machnikowska, Monika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W opracowaniu przedstawiono rozważania na temat sytuacji prawnej osób fizycznych zatrudniających pracowników. Szczególną uwagę zwrócono na pracodawców zatrudniających pracowników w celu zaspokojenia swoich osobistych potrzeb i pracy w gospodarstwie domowym. Konieczność graniczenia stosowania niektórych przepisów kodeksu pracy w przypadku takich pracodawców jest uzasadniona szczególnymi okolicznościami faktycznymi, w których wykonywane jest to zatrudnienie, oraz potrzebą ograniczenia nielegalnego zatrudnienia.
Keywords: praca; osoba fizyczna; pracodawca; gospodarstwo domowe; pracownik domowy; praca domowa; Konwencja MOP nr 189