Kilka uwag o podstawach prawnych ograniczeń dostępu do broni palnej w Polsce - Mikowski, Rafał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W opracowaniu przedstawione zostały podstawy prawne dostępu do broni palnej w Polsce w zarysie przy uwzględnieniu aktualnych tendencji związanych z obowiązkiem państwa zapewnienia obywatelom bezpieczeństwa. Analiza zasad konstytucyjnych i obowiązującego ustawodawstwa przy uwzględnieniu regulacji rozporządzeniowych prowadzi do wyjaśnienia znaczenia ograniczeń wprowadzanych na tym polu przez ustawodawcę. Prewencyjne i zachowawcze podejście ustawodawcy do oczekiwań niektórych zainteresowanych środowisk uzasadnia twierdzenie, że dopuszczenie do obrotu broni palnej stanowi restrykcyjnie regulowany wyjątek od zasady ograniczania dostępu do broni palnej, co wymiernie przekłada się na zwiększenie poczucia bezpieczeństwa wśród obywateli, szczególnie w świetle aktualnych wydarzeń na świecie.
Keywords: broń palna; pozwolenie na broń palną; reglamentacja dostępu do broni palnej