Prawne formy działania Komitetu Stabilności Finansowej - Ochwat, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Podstawowym założeniem niniejszego opracowania jest próba uchwycenia charakteru przyznanych przez ustawodawcę prawnych form działania administracji, stosowanych przez Komitet Stabilności Finansowej (KSF) w świetle dorobku prawa administracyjnego. Specyfika kształtowania polityki i nadzoru makroostrożnościowego w Polsce i w porównywanych systemach prawnych opiera się przede wszystkim na stosowaniu form o charakterze niewładczym, dlatego też zasadne jest zbadanie, na czym opiera się skuteczność mechanizmu oddziaływania na instytucje rynku finansowego oraz czy w tym kontekście możliwe jest urzeczywistnienie celu stabilności finansowej.
Keywords: rynek finansowy; nadzór; polityka makroostrożnościowa; prawne formy działania