Glosa do uchwały Sądu Najwyższego z dnia 11 grudnia 2018 roku, III CZP 31/18 Odpis pisma procesowego zawierającego rozszerzenie powództwa nie podlega doręczeniu na podstawie art. 132 § 1 k.p.c. - Wójcik, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem glosy jest uchwała Sądu Najwyższego z dnia 11 grudnia 2018 roku, III CZP 31/18, w której wskazano, że gdy obie strony są reprezentowane przez profesjonalnych pełnomocników, odpis pisma zawierającego rozszerzenie powództwa powinien być doręczony stronie pozwanej za pośrednictwem sądu. Zagadnienie to wywoływało dotychczas rozbieżności w orzecznictwie sądów powszechnych oraz judykaturze Sądu Najwyższego. Dlatego też w opracowaniu poddano analizie argumenty przedstawione przez Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wskazanego orzeczenia, jak również powołano dodatkowe okoliczności, które zdaniem autorki glosy, świadczą o zasadności urzędowego doręczania pisma rozszerzającego powództwo, co zapewni sprawność postępowania oraz będzie przeciwdziałać stanowi niepewności prawnej.
Keywords: postępowanie cywilne; doręczenie bezpośrednie; doręczenie urzędowe; rozszerzenie powództwa; profesjonalny pełnomocnik