Świadczenie pracy jako wyznacznik sytuacji prawnej pracownika — wybrane problemy - Prusinowski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Pojęcie „praca” ma kluczowe znaczenie dla zrozumienia sytuacji prawnej pracownika. Niestety termin ten jest wieloznaczny. Wyznaczają go różne czynniki, takie jak czas i miejsce, poza tym „praca” może mieć inne znaczenie w różnych gałęziach prawnych. W prawie pracy zwrot ten dookreśla świadczenie pracownika, a w prawie ubezpieczeń społecznych stanowi przesłankę wypadku przy pracy. Funkcje te sprawiają, że w każdej dziedzinie prawa praca może być autonomicznie postrzegana. Różnorodność ta utrudnia wyznaczenie zakresu praw i obowiązków zatrudnionego. Wydaje się, że w takim przypadku niezbędne jest korzystanie nie tylko z wykładni językowej, ale w równym stopniu z reguł systemowych i funkcjonalnych.
Keywords: praca; związek z pracą; czas pracy; polecenie przelewu; wypadek przy pracy