Kodeksowa ochrona szczególna stosunku pracy powstałego na podstawie powołania - Mazurczak-Jasińska, Eliza (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem opracowania jest analiza mechanizmów prawnych przewidzianych w Kodeksie pracy mających na celu ochronę stosunku pracy pracowników powołanych, zarówno pod kątem zakresu podmiotowego, jak iwarunków prawidłowości zastosowania tych środków ochronnych przez organ odwołujący (pracodawcę). Wśród podstaw nawiązania stosunku pracy powołanie wyróżnia się najmniejszym zakresem stabilizacji nie tylko ze względu na zakres roszczeń przysługujących pracownikom w razie odwołania oraz wyłączenie możliwości zastosowania trybów postępowania przy rozwiązywaniu umów opracę, lecz także ze względu na fragmentaryczny charakter ochrony szczególnej, która nie dość, że uniemożliwia odwołanie pracownika zzajmowanego stanowiska, to dodatkowo w niewielkim stopniu utrudnia rozwiązanie stosunku pracy. Sytuacja pracowników powołanych w zakresie stabilizacji zatrudnienia może przedstawiać się korzystniej jedynie wtedy, gdy będą tak stanowić pozakodeksowe przepisy szczególne. W porównaniu do ochrony szczególnej przysługującej pracownikom umownym środki ochrony zatrudnienia z powołania przewidziane w Kodeksie pracy mają ograniczony zakres podmiotowy. Ustawodawca zrezygnował również z bezwzględnego zakazu rozwiązywania stosunku pracy na rzecz przedłużenia trwania dotychczasowego stosunku pracy lub kontynuacji zatrudnienia u dotychczasowego pracodawcy, lecz na innej podstawie prawnej.
Keywords: powołanie; ciąża; ochrona w wieku przedemerytalnym; ochrona szczególna