Umowa o pomocy przy zbiorach — nowa podstawa prawna zatrudnienia - Florczak, Izabela (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Kreowana od lat polityka rynku pracy zdaje się mieć na względzie promowanie zatrudnienia pracowniczego ponad zatrudnienie cywilnoprawne. Dokładnie odwrotny kierunek wyznacza umowa o pomocy przy zbiorach. Racjonalność jej wprowadzenia do systemu prawnego tłumaczona jest względami ekonomicznymi — koniecznością pomocy rolnikom przy pracach cechujących się wzmożoną intensywnością sezonową. Istotne jest zatem omówienie zakresu jej stosowania (zarówno w aspekcie przedmiotowym, jak i podmiotowym) oraz warunków, w jakich pracę mają świadczyć pomocnicy rolników. Ich zróżnicowanie względem warunków pracy innych osób zatrudnionych powinno być racjonalnie uzasadnione poprzez aksjologiczne umotywowanie.
Keywords: zatrudnienie przy zbiorach; pomocnik rolnika; dezintegracja ochrony pracy; zatrudnienie cywilnoprawne