Zatrudnienie za pośrednictwem platformy internetowej jako przejaw „uberyzacji” pracy - Bakalarz, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Nowe zjawiska społeczno-ekonomiczne, takie jak ekonomia współdzielenia, mają realny wpływ na funkcjonowanie rynku pracy. Od kilku lat jedną z popularnych form zarobkowania staje się świadczenie usług w ramach platform cyfrowych. Ta swoista aktywność ma z założenia charakter doraźny. Jednakże w praktyce wzrasta odsetek osób, dla których ta praca staje się zasadniczą formą aktywności zarobkowej, której można przypisać cechy zatrudnienia. W prezentowanym artykule autor prowadzi rozważania na temat wzajemnych relacji między użytkownikami platformy a jej operatorem, poszukując normatywnych wzorców opisujących tę innowacyjną formę zatrudnienia.
Keywords: uberyzacja; nowe formy zatrudnienia; prawo pracy; ekonomia współdzielenia