Prezydium Rady Sądownictwa Administracyjnego jako organ samorządu sądownictwa administracyjnego we Włoszech - Haczkowska, Monika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W systemie prawnym Republiki Włoskiej występują dwa organy samorządu sądownictwa, gwarantujące niezależność sądów i niezawisłość sędziów. Najwyższa Rada Sądownictwa stoi na straży niezależności sądownictwa powszechnego, a Prezydium Rady Sądownictwa Administracyjnego — sądownictwa administracyjnego. Mimo odmiennego składu obu organów każdy z nich zapewnia właściwą reprezentację sędziów odpowiednio sądów powszechnych i administracyjnych. Przy wyłanianiu członków realizowana jest bowiem podstawowa zasada — wyboru sędziów przez sędziów. Gwarancją samorządności sądownictwa są ponadto kompetencje Najwyższej Rady Sądownictwa oraz Prezydium Rady Sądownictwa Administracyjnego, mające fundamentalne znaczenie dla zapewnienia autonomii i niezależności sądownictwa od pozostałych władz.
Keywords: Włochy; sądownictwo administracyjne; Rada Stanu; Prezydium Rady Sądownictwa Administracyjnego; niezależność sądów; niezawisłość sędziów; samorządność sądownictwa