Najwyższa Rada Sądownictwa we Włoszech - Urbaniak, Monika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Najwyższa Rada Sądownictwa we Włoszech (Consiglio Superiore della Magistratura) jest organem konstytucyjnym niezależnym od innych władz. Stoi ona na straży niezależności sądów i niezawisłości sędziów. Podstawowym celem działania Rady jest zapewnienie autonomii sędziów, w szczególności względem władzy wykonawczej i Ministra Sprawiedliwości. Do kompetencji Rady należy wskazywanie kandydatów na sędziów oraz przeprowadzanie postępowania dyscyplinarnego względem sędziów, a także sprawy zatrudnienia, przydziałów i przenoszenia, awansów i środków dyscyplinarnych w odniesieniu do sędziów.
Keywords: Włochy; Najwyższa Rada Sądownictwa; niezależność sędziów; sąd; sędziowie