Rada Sądownicza w systemie organów konstytucyjnych Republiki Słowackiej - Bujňáková, Mária; Krunková, Alena; Grabowska, Sabina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Badanie analizuje pozycję polityczną, skład, organizację i kompetencje Rady Sądownictwa na Słowacji. Jest to organ konstytucyjny (art. 141a), który strzeże niezależności instytucji odpowiedzialnej za wybór i awans sędziów. Włączenie Rady Sądowniczej do siódmego rozdziału Konstytucji miało podkreślić jej niezależność od władzy ustawodawczej i wykonawczej. Celem tekstu jest ukazanie zasad funkcjonowania instytucji i ewolucji włączenia jej do systemu prawnego Słowacji.
Keywords: Słowacja; Rada Sądownictwa; władza sądownicza; sędzia; władza; konstytucja