Krajowa Rada Sądownictwa w Polsce - Patyra, Sławomir (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł dotyczy pozycji ustrojowej Krajowej Rady Sądownictwa w świetle Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z 2 kwietnia 1997 roku. Autor analizuje konstytucyjne podstawy funkcjonowania tego organu oraz jego zadania w zakresie stania na straży niezależności sądów i niezawisłości sędziów. Wskazuje na zmiany, jakie w odniesieniu do procedury funkcjonowania Krajowej Rady Sądownictwa zostały wprowadzone w poprzedniej kadencji Sejmu. Krytycznie odnosi się w szczególności do procedury wyboru sędziów do Krajowej Rady Sądownictwa przez Sejm, wskazując na niezgodność z Konstytucją przyjętych w tym zakresie przepisów.
Keywords: Krajowa Rada Sądownictwa; niezawisłość sędziowska; naruszenie Konstytucji