Pozycja prawnoustrojowa Komisji do spraw Wymiaru Sprawiedliwości Malty - Kuźnicka-Błaszkowska, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Komisja do spraw Wymiaru Sprawiedliwości Malty jest organem doradczo-kontrolnym sądownictwa. Zgodnie z konstytucją Malty stoi na straży niezawisłości i niezależności sędziów. Mimo że w ostatnich latach zreformowano jej ustrój i zakres kompetencji, aktywiści społeczni wciąż domagają się zmian w sposobie jej funkcjonowania. Główne zarzuty dotyczą przede wszystkim zbyt silnej pozycji przedstawicieli władzy wykonawczej w jej pracach, braku jawności działania Komisji, a także nepotyzmu i korupcji w środowisku sędziowskim.
Keywords: wymiar sprawiedliwości; Malta; pozycja sędziów