Obowiązek raportowania schematów podatkowych a tajemnica zawodowa doradców podatkowych - Ney, Jan (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2019)
Artykuł omawia główne założenia implementacji do polskiego porządku prawnego Dyrektywy DAC6 w zakresie raportowania schematów podatkowych. Historycznie podstawą wypracowania przepisów było zwalczanie agresywnej optymalizacji podatkowej. Finalny kształt przepisów krajowych i unijnych zobowiązuje do raportowania wszelkich schematów podatkowych spełniających określone cechy rozpoznawcze, gdzie jednym z głównych celów jest uzyskanie korzyści podatkowej (niezależnie, czy dane zachowanie jest agresywna optymalizacją podatkową). Artykuł obrazuje złożoność regulowanej materii, a drugostronnie pokazuje problematykę związaną z raportowaniem schematów podatkowych przez doradców podatkowych w kontekście świadczenia usług pomocy prawnej i ochrony tajemnicy zawodowej.
Keywords: schematy podatkowe; agresywna optymalizacja podatkowa; tajemnica zawodowa; doradcy podatkowi; MDR; DAC6