Prawo własności w systemie prawa naturalnego Hugo Grocjusza - Gaweł, Kamil (2019)
Tekst ma na celu ukazanie roli pojęcia własności w myśli Hugo Grocjusza, oraz typowej dla niego terminologii. Autor poza analizą pojęcia własności na kanwie doktryny Grocjusza, ukazuje kontekst historyczny, biograficzny, oraz teoretycznoprawny. Tekst jest oparty o analizę polskiej literatury przedmiotu, co za tym idzie wpisuje się w konwencje, oraz kierunek badań nad dorobkiem myśliciela. Istotne miejsce w tekście odgrywa analiza terminologii, którą Grocjusz stworzył do wyrażenia postulatów swojej doktryny
Keywords: Grocjusz, Hugo (1583-1645); własność; prawo naturalne