Kontradyktoryjność vs. inkwizycyjność w procesie karnym – spór polityczny czy naukowy? - Górnicka, Maria (2019)
Autor w prezentowanym artykule przedstawia płaszczyznę polityczną i naukową sporu między kontradyktoryjnością i inkwizycyjnością. Celem opracowania jest pokazanie, że sporów między kontradyktoryjnością i inkwizycyjnością jest kilka, prowadzonych na różnych płaszczyznach i na różne sposoby. Opisane spory te są trudne do kategorycznego oddzielenia
Keywords: kontradyktoryjność; inkwizycyjność; doktryny polityczne; postępowanie karne