Mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa — remedium na bezrobocie wśród absolwentów - Januszewska, Małgorzata J. (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Niniejszy artykuł ukazuje czytelnikowi sytuację polskich absolwentów, w szczególności w odniesieniu do problemu bezrobocia. Pokazuje skalę zjawiska i sposoby zaradzenia brakowi pracy. Omówiono również wielkość sektora MMSP i jego rolę w zwalczaniu bezrobocia. W tym celu przybliżona została procedura zakładania działalności gospodarczej, a także zostały podane instytucje udzielające dofinansowania na rozpoczęcie działalności. Zakwestionowano skuteczność tego sposobu zwalczania problemu. W dalszej części omówiono rolę odpowiedniego wyboru szkoły średniej w zmniejszaniu poziomu bezrobocia wśród absolwentów, a na zakończenie zakwestionowano również wartość tytułu magistra oraz stwierdzono niedostosowanie struktury wykształcenia do potrzeb rynkowych.
Keywords: absolwenci; bezrobocie; edukacja; niedostosowanie do potrzeb rynku; rzemieślnicy; sektor MMSP