Struktura długotrwałego bezrobocia LTU w Unii Europejskiej - Mundry, Rafał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Trwający od 2008 roku kryzys finansowy, którego rezultatem był wzrost bezrobocia, stał się impulsem dla Komisji Europejskiej do opracowania w 2010 roku Strategii Europa 2020. Jednym z celów Komisji Europejskiej stało się podniesienie stopy zatrudnienia do 2020 roku do poziomu 75%. Szczególną uwagę, według Strategii 2020, powinno się zwrócić na bezrobotnych, którzy pozostają bez pracy dłużej niż dwanaście miesięcy LTU — long-term unemployment. Osoby, które długo pozostają bez pracy, zniechęcają się w swych wysiłkach i jeszcze trudniej znaleźć im wtedy zatrudnienie. Powoduje to powstanie kosztów społecznych i ekonomicznych dla całego społeczeństwa. W walce z długotrwałym bezrobociem pomaga krzywa Beveridge’a, która pozwala ocenić, czy długotrwałe bezrobocie jest wynikiem wahań cyklu koniunkturalnego, czy rezultatem problemów strukturalnych na rynku pracy.
Keywords: bezrobocie; wskaźnik zatrudnienia; Unia Europejska; Strategia Europa 2020; krzywa Beveridge’a