Wydatki na edukację jako czynnik konkurencyjności gospodarek rynkowych - Dobrzański, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
W literaturze światowej często podejmowany jest temat konkurencyjności międzynarodowej. Obecnie zwraca się również uwagę na efektywność funkcjonowania gospodarek jako uzupełnienie analizy porównawczej gospodarek. Artykuł prezentuje różne definicje konkurencyjności i efektywności gospodarek oraz ich miary. W pracy została przeprowadzona analiza jednego z głównych czynników konkurencyjności gospodarek — edukacji. Obliczenia przeprowadzone zostały za pomocą metody DEA.
Keywords: konkurencyjność; efektywność; efektywność względna; metoda badania efektywności DEA; edukacja