Comparative analysis and forecast of dynamics of main macroeconomic indicators of households economic activities of Poland and Ukraine - Zhuk, Mykola (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Celem pracy jest badanie struktury systemu działalności gospodarczej gospodarstw domowych w Polsce i na Ukrainie oraz dynamiki relacji pomiędzy kluczowymi wskaźnikami ich działalności. W celu badania dynamiki głównych wskaźników systemu ekonomicznej działalności gospodarstw domowych w obu krajach zostały zbudowane dwa modele VAR — odpowiednio dla Polski i Ukrainy. Zbadano reakcje na impulsy głównych wskaźników systemu aktywności ekonomicznej gospodarstw domowych w Polsce i na Ukrainie. Dwa rodzaje prognoz wskaźnika wydatków konsumpcyjnych gospodarstw domowych w obu krajach zostały opracowane za pomocą rozbudowanych modeli VAR. Wysoka jakość prognozowania zbudowanych modeli potwierdza możliwość ich zastosowania do przewidywania głównych wskaźników systemu aktywności ekonomicznej gospodarstw domowych.
Keywords: gospodarstwo domowe; system działalności ekonomicznej gospodarstw domowych; model makroekonometryczny; impulsowe reakcje; prognoza