Najem komercyjny lokali mieszkalnych a zwolnienie z podatku VAT - Koziollek, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Zagadnienie zwolnienia z podatku VAT komercyjnego najmu lokali mieszkalnych stanowi nową, a zarazem niezwykle aktualną tematykę badawczą. O ile wynajmowanie lokali mieszkalnych jest zjawiskiem typowym i częstym, o tyle komercyjna forma takiego najmu pojawiła się na polskim rynku stosunkowo niedawno, szybko stając się interesującą alternatywą dla innych produktów inwestycyjnych. Artykuł poświęcony jest analizie obowiązującej regulacji w zakresie zwolnień z podatku VAT najmu lokali mieszkalnych, pod kątem jej aktualności, tj. dostosowania do zmieniających się stosunków społeczno-ekonomicznych, przewidywalności, a przede wszystkim pewności. W szczególności niniejsze opracowanie koncentruje się na procesie stosowania omawianych uregulowańprzez sądy oraz organy administracji podatkowej.
Keywords: podatek od towarów i usług; VAT; zwolnienia podatkowe; najem lokali mieszkalnych; pewność prawa