Krytyka konkordatu z 10 lutego 1925 r. w poglądach kardynała Adama Stefana Sapiehy - Kępa, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie poglądów metropolity krakowskiego, Księcia Adama Stefana Sapiehy na temat konkordatu zawartego pomiędzy Stolicą Apostolską a Rzeczpospolitą Polską w dniu 10 lutego 1925 r. Temat owej pracy wskazuje na krytyczne ujęcie tej kwestii. Krakowski biskup już od samego początku negocjacji pomiędzy Polską a Watykanem przejawiał negatywne stanowisko. Przez cały okres swojej posługi duszpasterskiej był on zwolennikiem rozdziału państwa i kościoła, a działalność tych instytucji miała regulować konstytucja lub, w szczególnych wypadkach, specjalne umowy międzynarodowe. Wyrażał on sprzeciw wobec obowiązku składania przez duchowieństwo przysięgi wobec państwa oraz zbyt małego wpływu kościoła na wychowanie młodzieży szkolnej. Były to poglądy mniejszościowe, choć nieodosobnione. Krytyczne stanowisko reprezentowane przez Adama Stefana Sapiehę wobec konkordatu z 1925 r., zarówno w trakcie przygotowań, przyjęcia, jak i ratyfikowania, oparte było przede wszystkim na stosunku biskupa do miejsca kościoła w państwie oraz sprawowania przezeń jego społecznej i zbawczej misji.
Keywords: Konkordat z 1925 r.; Sapieha, Adam Stefan (1867-1951); Kościół rzymskokatolicki; Polska; Stolica Apostolska; II Rzeczpospolita Polska