Alternatywne połączenia logistyczne między Polską i państwami Partnerstwa Wschodniego - Butyter, Daniel (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Rynek usług transportowych jest jednym z kluczowych elementów gospodarki każdego kraju, dzięki któremu zapewniony jest dostęp do czynników produkcji dla przedsiębiorstw oraz gotowe produkty dla konsumentów. Poprawność funkcjonowania tego rynku determinuje sprawność całego systemu gospodarczego kraju. Dla każdego z państw Partnerstwa Wschodniego UE jest głównym partnerem handlowym. Polska, jako jeden z krajów członkowskich Unii Europejskiej, ściśle współpracuje zpaństwami Partnerstwa Wschodniego i dla rozwoju tej współpracy kluczowe jest zapewnienie poprawnego funkcjonowania rynku transportowego w tych krajach. Celem artykułu jest przedstawienie połączeń logistycznych między Polską i państwami Partnerstwa Wschodniego oraz wskazanie alternatywnych i mniej kosztownych połączeń.
Keywords: Partnerstwo Wschodnie; rynek transportowy; infrastruktura transportowa; logistyka