Prawo — sprawiedliwe czy efektywne ekonomicznie? - Balczunas, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Artykuł prezentuje stanowisko w dyskusji na temat aksjologicznych preferencji, jakie uwzględniać powinien prawodawca przy stanowieniu prawa. W świetle zyskującej coraz większe znaczenie ekonomicznej analizy prawa autor podejmuje się próby odpowiedzi na pytanie, której zwartości — efektywności ekonomicznej czy sprawiedliwości — organy stanowiące, ale także stosujące normy prawne winny dać prymat. Opracowanie stanowi zatem głos w dyskusji na temat tego, jakie prawo być powinno — efektywne ekonomicznie czy sprawiedliwe. Autor przedstawia różne ujęcia znaczeniowe pojęć sprawiedliwości i ekonomicznej efektywności prawa. Następnie wskazuje najistotniejsze aspekty, jakie ustawodawca powinien uwzględnić w procesie stanowienia prawa, aby mogło ono być efektywne ekonomicznie. W dalszej kolejności rozważa, czy na stanowieniu prawa wyłącznie efektywnie ekonomicznego ustawodawca może poprzestać. Wkonkluzji autor stoi na stanowisku, że prawo nie może być ani wyłącznie efektywne ekonomicznie, ani wyłącznie sprawiedliwe. Prawodawca ma obowiązek i możliwości uwzględniać w procesie ustawodawczym zarówno skutki ekonomiczne, jak i społeczne — w tym sprawiedliwościowe — stanowionego prawa.
Keywords: prawo; sprawiedliwość; efektywność prawa; ekonomiczna analiza prawa