Economic features of monetary policy of countries in and their influence on unemployment rate of Ukraine - Navrotska, Iryna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Celem artykułu jest zbadanie roli polityki pieniężnej w stymulowaniu rynków pracy. Artykuł identyfikuje instrumenty polityki pieniężnej, które mają wpływ na rynek pracy w krajach w okresie transformacji. Zbadane czynniki to potoki inwestycyjne, tempo inflacji i stopa oprocentowania. Dane otrzymano z Światowego Banku, Międzynarodowego Funduszu Walutowego i Narodowego Banku Ukrainy. Empiryczne wyniki wykazują, że wysokie stopy oprocentowania krajów w UE są prawie najniższe w porównaniu do gospodarek w okresie przejściowym, które wskazują na istniejące ryzyko inietrwałość ekonomicznego systemu krajów przy przejściu. Ponadto artykuł ujawnia, że duży wkład kapitałowy do produktu krajowego brutto kraju przedstawia Białoruś. Badanie zostało przeprowadzone z wykorzystaniem metody wyjaśnień teoretycznych, analizy opisowej iekonometrycznej. Wyniki empirycznego badania wyznaczyły, że w latach 2008–2016 można zaobserwować istotny związek między stopą dyskontową, liczbą rządowych cennych papierów istopą bezrobocia Ukrainy. W związku z tym Ukrainie nadano rekomendacje, aby zniżyć stopy dyskontowe w celu stymulacji inwestycje do kraju.
Keywords: pieniężno-kredytowa polityka; bezrobocie; rynek pracy; kraje z gospodarką przejściową; instrument rynku pieniężnego